Νέα της εταιρίας

και άρθρα από το κόσμο της φωτογράφισης και της εκτύπωσης

Museum Quality Prints

Museum Quality Prints

Εκθεσιακές εκτυπώσεις μουσειακής ποιότητας

Οι σύγχρονες τεχνικές παρουσίασης των φωτογραφιών σας δεν είναι πλέον προνόμιο των μουσείων και των γκαλερί.

Τι πρέπει να έχει στο νου του ένας καλλιτέχνης φωτογράφος πριν τυπώσει για κάποια έκθεση;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούν οι φωτογράφοι είναι το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν με τις  εικόνες τους και τι είδους εκτύπωση, επικόλληση, κορνίζα θα χρησιμοποιήσουν για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η εκτύπωση σε ένα High Gloss χαρτί για παράδειγμα και η επικόλλησή του σε ακρυλικό γυαλί 10mm προσφέρει εξαιρετικά διαυγή χρώματα και εκπληκτικό βάθος. Είναι ιδανική επιλογή για πολύχρωμα έργα, νυχτερινά, τοπία κ.α.

Η μεταλλική όψη του Dibond από την άλλη και η εκτύπωση σε ένα Fine Art χαρτί με ελαφριά γυαλάδα και υφή δένει καταπληκτικά με βιομηχανικά θέματα.

Πριν αποφασίσετε για το είδος της εκτύπωσης καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τη διάσταση στην οποία θέλετε να εκτυπωθούν τα έργα σας. Όσον αφορά το μέγεθος και τη μορφή των έργων σας πρέπει να εξετάσετε πώς θα διανεμηθούν οι εκτυπώσεις στον εκθεσιακό χώρο και πόσο κοντά θα είναι η μία εικόνα με την άλλη.

Για έργα μεγάλων διαστάσεων η κορνίζα είναι μια πολύ καλή πρόταση διότι κατευθύνει την προσοχή των θεατών στην ίδια την εικόνα, δίνοντας μια συναρπαστική συνολική παρουσίαση. Σε μικρότερα έργα η επικόλληση σε Dibond είναι σίγουρα μια επιτυχημένη επιλογή.

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος παρουσίασης που επιλέγουν οι φωτογράφοι;

Το bestseller είναι σίγουρα η επικόλληση σε Acrylic Glass. Κάνει όλα τα φωτογραφικά θέματα να φαίνονται θαυμάσια. Αυτή η τεχνική επικόλλησης ενισχύει την φωτεινότητα των χρωμάτων ακόμα και στα ασπρόμαυρα έργα σας. Η ίδια η εικόνα βέβαια είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή επιλογή εκτύπωσης και φινιρίσματος.

Μεγάλη απήχηση έχει επίσης η επικόλληση σε Dibond. Υλικό με minimal αισθητική, ελαφρύ και πολύ ανθεκτικό.

Το Kapa-Fix από την άλλη, από τα πιο διαδεδομένα υλικά επικόλλησης εσωτερικού χώρου, είναι μια καλή και οικονομική λύση που επιλέγουν κυρίως φωτογραφικές ομάδες.

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος εκτύπωσης που επιλέγουν οι φωτογράφοι;

Στην κορυφή των επιλογών βρίσκουμε τις Fine Art Giclee εκτυπώσεις.

Η σειρά Digital Fine Art της Hahnemuhle καλύπτει όλο το φάσμα των καλλιτεχνικών εκτυπώσεων.  Με πολλές και διαφορετικές υφές και τονικότητες, υψηλή χρωματική πιστότητα και μεγάλη αντοχή στο χρόνο τα χαρτιά αυτά αναδεικνύουν πραγματικά την καλλιτεχνική φύση των φωτογραφιών σας. 

Στην Prolab προτείνουμε το χαρτί και την τεχνολογία εκτύπωσης που θα αποτυπώσει καλύτερα το εκάστοτε έργο σας.

Μας αρέσουν οι προκλήσεις!

Λίγα χρόνια πριν, μας ανατέθηκε η επιμέλεια της εκτύπωσης και παρουσίασης μιας απαιτητικής έκθεσης της εταιρείας Photometro με τίτλο ‘’Με το βλέμμα στο φεγγάρι’’.

Το project ήταν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με Hasselblad κατά τη διάρκεια επανδρωμένων αποστολών της NASA στο φεγγάρι και με φόντο το αστρικό στερέωμα από το 1962 και μετά.  

Η πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να επιλέξουμε το κατάλληλο υλικό που θα απέδιδε εξαιρετική λεπτομέρεια στην υφή του φεγγαριού και θα αναδείκνυε τους διαφορετικούς  γκρι τόνους στις ασπρόμαυρες εικόνες.

Για να γίνει αυτό δημιουργήσαμε πολλά δείγματα σε διαφορετικά χαρτιά. Καταλήξαμε στο Photo Rag Ultra Smooth. Για την παρουσίαση των έργων επιλέξαμε την επικόλληση σε Dibond 3mm.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!

Στην Prolab συζητάμε και αναλύουμε με τον φωτογράφο όλα τα παραπάνω πριν προχωρήσουμε με τις απαραίτητες εργασίες.  Την επεξεργασία των αρχείων (χρωματικές και τονικές διορθώσεις), την επιλογή υλικού, τον τρόπο εκτύπωσης και το φινίρισμα των έργων.

 Όλες οι εργασίες ολοκληρώνονται με το χέρι, γίνεται ποιοτικός έλεγχος, συσκευάζονται και αποστέλλονται με ασφάλεια στο χώρο και το χρόνο που έχει συμφωνηθεί.

Εάν θέλετε να συζητήσουμε για την επόμενη προσωπική ή ομαδική έκθεση που ετοιμάζετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με εκτίμηση,
Για την Prolab
Δημήτρης Αυγερινός

Prolab Newsletter